06 July 2011

krabi vacation: Phi Phi Islands Tour

haa, phi phi islands tour adalah must-thing-to-do kalau datang krabi!
derh, kalau datang krabi tapi tak join any of the island tours, serupa macam tak pergi krabi ok. feeling macam buat cuti cuti malaysia dekat pantai tanjung bidara je tu >.<

dekat krabi memang banyak gila agents yang provide package for phi phi islands tour.
what u have to do is choosing the best one!
and yes, bargain for the lowest price that they can give hehe.

macam kitorang, actually we already did some research from other bloggers' review yang pernah pergi krabi.
so we have our estimated max price for phi phi islands tour.
but suprisingly, kitorang terus beli tour package from the first agent yang kitorang jumpa.
sebabnya?
the agent gave us a very cheap price! sangat sangat murah ok!
only THB 750 (RM 75).
it's including insurance, lunch, snacks, and return transfer sevice from resort/jetty.
memang rezeki kitorang kan.


ok, if u go to krabi, u can search for this girl. we bought the tour tickets from her =)

tulah dia advantage if pergi krabi during low season + pergi in a group.
senang nak bargain for anything. haha~

we joined the tour during our second day in krabi.
bertolak from the jetty at about 10 a.m by the speed boat.
agak lambat sebab ada election on that morning.

before naik bot haruslah kita berposing bagai~ =p
haa, tapi before pergi memang sunblock toksah cakap la. tepek setebal yang boleh. dah macam tepung gomak dah muka sorang sorang.



on the way tu, the boat stop dekat railay bay to pick some other passengers.


first pit stop - i-forgot-the-name beach >.<
nampak macam mendung kann.
tapi panas tetap panas ok~



stop there for about 10 minutes to enjoy the view and took some pictures.
but beach ni memang seriously cantikkkkkkk~~

then we went for snorkelling in mosquito island.
aku memang lemah bab bab benda yang perlukan aktiviti berenang ni.
sebab wa tak pandai berenang okk T__________T
aku kepak kepak kangkang kangkang pun tetap tak bergerak.
terapung pun sebab pakai life jacket.
kalau tak agaknya aku dah boleh setaraf ikan. tenggelam kat bawah air je >.<




viking cave.
ohmyGod, sangat jatuh cinta dengan air laut yang biru tu!




some random pictures.

and then we went to a famous beautiful maya bay.






then we stopped for lunch at phi phi don.



and tangkap tangkap gamba sikittttttt banyak banyakkkk.








and after that, snorkelling again.


there's nothing interesting that we can see here.
and i didn't go into the sea for snorkelling either sebab yeah, tak pandai swim sekian mekasih.
tapi last last our tour guide suruh naik sebab ada jellyfish pulak.
we didn't suppose to snorkel here, tapi our tour guide told us that we couldnt go to the place that we supposed to go for snorkelling due to the strong wind.
yes, the wind was quite strong on that day.


bamboo island.


we stopped on the other side of bamboo island.
ni pon sebab strong wind.
actually we can go for snorkelling here.
and aku pun memang menunggu masa nak snorkelling tepi pantai instead of snorkelling tepi boat.

tapi aku tak berani nak pergi to the snorkelling area sebab ombak kuat even though ada tali yang boleh guide kitorang.
so last last aku just snorkelling tepi pantai je dengan tirah and zetty.
nampak lah jugak ikan.
tapi ikan yang orang buat makan tu.
boleh tak? T__T


kitorang sampai dekat jetty semula aroung 430pm.
penat la jugak tapi sangat worth bila dapat pergi and enjoy myself dengan view yang subhanallah cantik~

oh btw, let me introduce our tour guide on that day.


his name is tayyib (yib).
he's a very nice and kind tour guide ok.
and i love his slang when he speaks english. haha~
he called us flowers of the boat.
mungkin sebab kitorang pakai baju colorful bagai.
siap dengan pario nya.
topi lagi.
=___=
orang lain lek lek je pakai baju kan.
ok ok excuse us for being mencapap T_T
we are tourists here. =P

so that's all for our phi phi islands tour.
it's something that u shouldn't missed out if pergi krabi or phuket.

and lepas ni if ada rezeki pergi holiday kat sana lagi i'll definitely go for 4 islands tour pulak.
sebab nak pergi james bond island!

9 comments:

  1. kau tahu aku sgt jeles? hahaha. terbaik2

    ReplyDelete
  2. @shawn - oh, ak x berniat nk buat ko jeles. hahaha!

    ReplyDelete
  3. @aleen - ade. taik gajah. nak x? haha~

    ReplyDelete
  4. agent tu kat mana ek?
    tepi ao nang beach ke?
    leh gitau nama kedai dia..
    nanti nak ambik dgn dorang jugak la pakej phi phi island bila gi sana nanti

    ReplyDelete
  5. eh.. i want that agent info jugak bley??

    ReplyDelete
  6. @smashlee -er, i dunno d agent name actually =.=
    But if u go there, this shop is situated sebaris dgn mcD. Cume mcd keatas sket but agent ni quite near to aonang beach. I think it"s a corner shop and there's a tailor shop with buddha patung beside it.

    ReplyDelete

Ads Inside Post