26 May 2012

Korea Spring 2012; Day 2 pt 1 - Seongsan Ilchulbong

I have to separate day 2 activities into several posts, sebab kitorang pegi to quite a lot of places on the 2nd day in jeju.

Kononnya, kitorang nak tengok sunrise la dekat Seongsan Ilchulbong (Sunrise Peak) ni.
Sunrise pukul 5.36am, so the night before tu dah remind awal2 dah. "gerak pukul 3.30 tau! Sapa tak bangun kena tinggal!"
Satgi esok paginya, aku terjaga tengok2 dah pukul 5.35am. zzzzzzzzzzzzzz.
nak tengok sunrise la sangat kan? kau tengok dari bilik jelaa.
nasib la aku driver. kalau tak memang aku la yang kena tinggal tuuu >.<

So pukul 7 ke camtu baru kitorang gerak.
The journey took about 1 hour from the hotel, again, all thanks to the speed limit & speed traps. haha~





nampak bukit kat belakang nun?
bukit tulah yang kitorang kena panjat to get onto the peak.

Kalau tak silap aku, admission fee to this peak is 2,500 won. tapi kitorang masuk tak bayar pun? eh? kompius kejap. ke kitorang terlepas ticket counter? haaa tak tahu lah saya. free pon ok!~
even majanggul cave patutnya kena bayar 2,000 won. tapi kitorang masuk tak bayar jugak.
rezeki rezekiii. teehee!



eh. tumpang lalu sat. (-____-)





bawah tu ada Jeju women divers' house.

So terus kepada acara pendakian (-__-)
mula mula ingatkan takde la tinggi mana nak panjat kan.
tengok tangga dia pun landai je.



see? landai je hah.



satgi kau, makin lama tangga dia makin curam.
dah la makin curam, makin sempit pulak tu!
gayat lah aku.
pancit toksah cakap.
pastu sentap je tengok makcik2 pakcik2 rilek je naik atas.
padan muka la sebab malas sangat exercise kann.
nasib lah senonoh lagi jalan dia guna tangga. kalau betul2 kena mendaki memang aku surrender awal2 la.


curam dah ni. curam dah =.=



curam laaaa (x__x)



but the view masa on the way naik atas tu memang awesome.
lupa kejap rasa penat tu ^^
the journey from the bottom to the peak took around 20~30 minutes.
kalau kau terer, lagi cepat lah sampai atas. kalau tak..hmmm.

finally, sampai dekat peak!
fuhh pengsann.
but the view! the view! subhanallah! :'D
pastu sejuk nyaman pulak kan.


nampak tak kawah belakang tu? tu peak gunung berapi. skang dah tumbuh rumput dah pun.
tak meletup lagi dah insyaAllah. hehe






random view. cantik isn't it?



and yang ini adalah memang tersangat random. abaikan saje.


so itulah dia kisah dekat sunrise peak.
tempat ni is one of the main attractions in jeju.
every tourist if datang jeju mesti pegi sini.
so kalau korang datang jeju tak pegi sini, tak complete la trip jeju korang :p

2 comments:

Ads Inside Post