26 May 2012

Korea Spring 2012; Day 1 - Discovering Jeju - Majanggul Cave, Gimnyeong Maze Park

hoh.
la ni barulah aku ada semangat nak tulis pasal korea trip.
since balik haritu, mood agak weng weng.
no. 1 sebab dah kene keje. no. 2 sebab jet lag tak hengat.
time usha2 gamba trip dekat pc pun boleh tertidur last2 aku fedap. zzzzzzzzz.

so now aku nak cerita pasal the first day of our trip.
we arrived at incheon airport on 15th May; night. around 9.30pm korea time.
story dekat airport tak payah la aku cerita kot?
basically we just overnight at the airport.
kitorang pegi tak ambik pape package. memang plan sukati kitorang sendiri je. hehe
bila dah malam airport tak ramai orang so baring atas lantai time tu pun takde orang kisah. teehee!
but aku tak boleh tidur malam tu so aku just mampu berdoa semoga aku akan still ada energy to go through the next day. @.@


-Incheon International Airport-




and the next day, we departed to jeju.
all departed by separate flights.
aku dengan korean air, keane dengan eastarjet, zet & ijoi with jeju air.
and aku lah yang paling awal sampai jeju. pukul 9 dah terpacak kat airport jeju.
pastu dah siap tertidur2 satgi bukak2 mata tengok aik. keane kat depan mata? macam magik. lolol. padahal aku yang lalok.
zet & ijoi sampai around 12 cmtu then we just straight away went to settle for our car rental.
btw, we already made the booking, online 1 month before the trip. will talk about the car rental things later.


-our car, btw-

lepas settle sume,  kitorang carik tempat makan dulu.
the initial plan was to go to majanggul cave but we decided to stop for lunch dekat area yongduam rock.
sebenarnya yongduam rock ni termasuk dalam itinerary gak tapi kitorang sampai2 dah tengahari, matahari terpacak atas kepala ok.
memang takde makna la nak gi sini. lagilah sebenarnya tempat ni cantik during sunset.
 even sebenarnya sejuk sebab the temperature was around 18 degree, tapi terik tetap terikkk. 
kulit aku siap sunburn bagai haa.



peace (^^)v



the beach infront of the restaurant that we went for lunch.
the wind was strong.



tengok tudung dah terbang2 dah =.=
yongduam rock yang kat belakang kaler hitam2 tu.


looking for restaurants in jeju was not difficult.
sebab banyak je seafood restaurants~
this was where we eat for lunch on that day.


-madoros-
apa maksud dia?
wa pon tak tau la.





the price pada aku was a bit pricey.
the total for our lunch on that day was 63,000 won, which equal to rm176. tapi pejam mata je uols~~
bercuti katanya kann.
nasib baik boleh tahan sedapp.

lalu lepas makan, berlepas lah kami ke tempat2 seperti dalam plan~

Majanggul Cave
It took around 30 minutes to arrive here from yongduam.
sebenarnya boleh je sampai lagi cepat tapiiiii, jeju punya speed limit adalah %#&#(@ & speed trap juga banyak. cess.
mula2 speed limit 90km/j satgi tiba2 gps bagi warning speed limit 30km/j pulak. tak ke haru nak slow kan kereta camtu?



eh.

ok, manjanggul cave ni sebenarnya sisa2 lava gunung berapi yang pernah meletup beribu2 tahun dahulu.
tahukah anda bahawa jeju island sebenarnya terhasil daripada sisa letupan & penyejukan lava gunung berapi?
haaaa tak tau kan tak tau kannn?
aku pun baru tahu masa pergi cave ni. heh~

ok. jom turun tengok apa ada dalam tu.





we were informed yang korean suka datang cave ni during summer.
sebab suhu cave ni adalah sejuk around 11 degree.
bila masuk, memang serius sejuk tahu tak? T.T



di penghujung cintaku.
hahahhaa~
ok, ni dekat hujung track.
fyi, sebenarnya there are 4 different bahagian in the cave but only 1 yang opened to visitor, just 1km walk.
yang lain tu tutup atas sebab keselamatan dan sewaktu dengannya.

Jeju Gimnyeong Maze Park
Lepas pegi cave tu, sebenarnya kitorang nak pergi somewhere named Maze Land.
tapi tak jumpa gps direction pulak. boleh?
Lalu  plan bertukar ke sini. Kebetulan pulak tempat ni memang sangat2 dekat dekat dengan majanggul cave.
Memang on our way so layann.




Maze park ni tempat dia macam jalan yang puzzle2 tu haa.
carik jalan to go to the bell deck. kalau salah jalan kau akan jumpa jalan mati. 
jadi untuk memastikan perjalanan kita selamat tanpa sebarang penemuan jalan buntu, urusan mencari jalan time tu diserahkan kepada saudara ijoi. ngeh ngehhh.





lepas tu, kitorang straight gerak to check in hotel.
masa sampai hotel to dah pukul 8 camtu kot.
kitorang stay at Little France Hotel. also booked online; from agoda.

Lepas mandi2 bagai, kitorang keluar round2 dekat area situ. jalan kaki jela.
singgah family mart ke apa ntah beli makanan sikit pastu jalan2 lagi.
and you know what? kat situ banyak gila noraebang (karaoke)! like seriously banyak.
selang 2-3-4 kedai mesti ada.
agaknya hobi penduduk setempat situ menyanyi kot? haha.
kitorang nak try kononnya tapi apakan daya, penat sudeyh~

balik bilik tu memang tak lama gak aku bertahan. 
zzzzzzz.

so itulah kisah hari pertama.
hari kedua nanti kena carik mood semula. hahahahha!


1 comment:

  1. rindu lak ..mcm nak pegi lagi ye..jeju tapi musim lain lak..autumn sure cantik kan..hihi

    ReplyDelete

Ads Inside Post