05 September 2012

Korea Spring 2012; day 5 pt.1 - Sejong Story Museum, Gyeongbokgung, Ewha Fashion Street, Banpo Bridge Fountain Show

it was sunday, and aku ingat hari tu aku breakfast makan porridge yang aku beli dekat Giant and it tasted damn good. kalau korang nak cari any instant food aku boleh suggest Knorr's instant porridge. serius sedap. senang pulak tu nak buat. letak air panas then leave it for about 3-5 minutes and then u can enjoy the porridge. porridge mcD pun tak sesedap ni. eh?

hari ni kitorang planned to go to Gyeongbok Palace, Bukchon Hanok Village, then to ewha fashion street and finally watching the fountain show at Banpo Bridge.

I think it's around 9am when we walked out of the guest house. lepas tu sempat lagi stopped by dekat underground shops at myeongdong station tu. Mostly the shops there sold clothes & souvenirs and cd's of the k-pop artists. kawan aku cakap harga those stuffs dekat situ boleh tahan murah jadi korang boleh la usha2 kalau pegi korea.

then kitorang naik subway and stopped at Gwanghwamun station (Subway Line 5 Exit 2). Kat sini korang boleh directly pegi King Sejong Museum & Gyeongbok Palace



-Gwanghwamun Square-


keluar2 dari underground kitorang nampak 2 aunties pakai traditional attire yang nampak macam hanbok   at the booth dekat2 dengan entrance subway.
and later on we found out yang aunties ni jaga booth yang ada costumes raja2 korea dahulu kala ala2 King Sejong and actually we can try that costume for FREE and take pictures around that area.

lalu jadilah kami seperti King Sejong sekejap.


agak complicated nak pakai benda ni. aku kena tepuk dengan aunty ni sebab salah masuk tangan dalam lubang baju. caitt.



ini bukan King Sejong. Ini King Kejungs (-.-")

lepas tu aunty suruh pulangkan baju lalu kembali lah kami menjadi rakyat biasa. sobss.


Now lets move to King Sejong Exhibition Hall.
Who's King Sejong you asked?
He was the 4th king of Joseon Dynasty and antara contributions beliau yang paling famous was creating the hangul characters. Eh tiba tiba aku tau sejarah kan? *padahal ni jelah contribution Raja Sejong yang aku tau* puhahahaha~

Here in Gwanghwamun Square, dorang ada exhibition hall yang displays all of Sejong punya contributions. See how famous he was sampai ada exhibiton hall dedicated solely for his contributions.






Sejong Iyagi - Sejong Story
Entrance fee - FREE



ok sebenarnya ada banyak replicas yang dorang letak dalam ni to explain about Sejong's contributions tapi aku takdelah ambik gamba semua kan. yang kat atas ni kalau tak silap astronomical chart kot.

and the rest of the visit, we just tooks random pics of ourselves. zzzzz



eh dia ni posing lagi over tau dari aku. caittt.



Selesai buat lawatan sambil camwhoring dekat muzium Raja Sejong, kitorang melawat pulak Gyeongbokgung.
Tak jauh just 100meter je dari situ.



tu haaaaa. nun tak jauh di sana istana kita!





one of the attractions dekat Gyeongbok Palace is that they have this guards yang fully dressed in korean ancient guard costume, berdiri tegak bak tugu dekat entrance and some parts around the castle.


berdiri tegak tak bergerak gerak. how can they stand still like that? pitammmm.



cubaan nak buat pak guard ketawa. FAIL! senyum pun beliau tak. caitt. konon serius sangat lah tu?



even can sleep while standing. speechless (-.-")

kitorang decided yang kitorang taknak masuk pun istana tu sebab semalam dah pegi Changgyeong Palace and basically takde different apa sangat pun la kan 2-2 istana ni. Just they were built in different dynasty thus they have different histories.

And kebetulan pulak, kitorang sampai right few minutes before the Guard-changing ceremony time. change of guard ceremony dorang ada buat few times in one day.




gambar random before leaving the castle. muehehe~

After that, we 'went' to Bukchon Hanok Village which basically kitorang tak berjaya sampai sebab we were lost somewhere on the way to the village #%!%(!!)#!_&E!
tapi on the way to that village, kitorang lalu dekat this small street yang ada banyak kedai jual baju, kasut,handbags, accessories etc yang super kawaii and some of them are considered super cheap lalu kami telah berjaya memborong sedikit habuan di situ. *win*


kononnya mencari kampung bukchon tapi jumpa kampung per-shopping-an je. eh.


lepas tu malas nak meneruskan pencarian so we decided to go to Insadong for lunch *and sambung shopping there* (-.-")






kami makan dekat Chilkabsan restaurant. Thanks to budgettravel2korea again for the tips!

Lepas makan kitorang usha usha area insadong tu. It's well known for souvenirs hunting place but to be honest, the price of the souvenirs are expensive there and u can get the same thing at cheaper price in other places contohnya macam dekat Namdaemun market.

tapi apa yang menggembirakan hati, kat sana ada jual banyak shawl/pashmina/scarf yang seriously cantik and murah! so sempat beli sikit la. hehe.

lepas tu, we went back to myeongdong, konon kononnya nak letak barang dekat guest house je tapi bila the butt dah bertemu lantai, agak payah nak bangun kembali ya. lolz.

so finally, lebih kurang after asar camtu, kitorang pegi Ewha Fashion Street (Subway Line 2 Idae station)
Dekat situ katanya port best nak usha aweks sebab dekat dengan Ewha Women University.
tapi that evening takde la ramai sangat aweks. mungkin sebab it was sunday jadi most aweks duduk bermalasan dekat hostel je.

eh tapi aku pegi sana bukan nak usha aweks eh!

usha usha kedai then sempat beli barang dekat The Face Shop and dapat ambik studio photo there as a service complimentary. bagus gila.


one of the photos. each of us received 1 printed photo and they emailed the rest of the pics exactly 2 weeks after that. <3

lepas tu aku rush nak pegi jumpa kawan aku so i left them browsing around idae and dorang akan menyusul later sebab we planned to watch the fountain show at Banpo Bridge.

we had dinner together and then walked to hangang park to see this;



The fountain show!!!
beautiful isn't it?




The view was masyaAllah, awesome too.
But then, I didn't see bayang kawan kawan yang saya kasihi.
It was 8.30pm when I tried to call them but unfortunately the line failed to reach them.

So when it's 9.30, me and yunji decided to walk back to subway station since she had to travel far to reach her home.

balik myeongdong aku sempat lagi window shopping dekat sana (-.-")
then balik bilik that night, i got to know that my friends were lost when looking for hangang park.
(-_____-")

sekian, berita hari kelima di korea.

No comments:

Post a Comment

Ads Inside Post