10 September 2012

Korea Spring 2012; Day 6 - Everland

Hari ke enam di seoul, kitorang pergi Everland.
It was monday and memang saja pergi situ on a weekday sebab tempat tu for sure akan jadi less crowded.

The journey to Everland sebenarnya agak lama. Kena naik bas bagai. It took almost 2 hours jadi kalau korang nak pergi theme park dekat korea tapi malas nak berjalan jauh better pergi Lotte World je.

Kitorang gerak dalam pukul 9.
Ada 2 cara yang aku tau nak pergi Everland ni.
1. Use subway line 2 to Jamsil station, take Exit 6, then take a bus no. 5800
or;
2. Use subway line 4 to Sadang station, take Exit 3, and take bus no. 1500-2 at the nearest bus stop.

Masa nak pergi tu, kitorang decide nak ambik bas at Jamsil station. so dari myeongdong station tu kitorang pergi Dongdaemun Cultural Market station and change to line 2 pegi Jamsil station.
Journey pegi Jamsil agak lama jugak (-.-") Then kena interchange dekat Seongsu station pulak which mula2 none of us realized it! Masa ada announcement dalam train muka masing2 blur like zzzzzz pastu dengan yakin hati turun and pandai2 buat2 paham -.-"

Bila sampai Jamsil, kitorang pun keluar la dekat Exit 6. Lepas tu dah tunggu sekejap then mula rasa 'eh betul ke bas tunggu dekat sini?' sebab banyak gila bas datang tapi bas 5800 takde pun! (walhalnya baru tunggu sekejap je tu). then on the other side of the road pun ada bas berhenti jugak, pastu dekat bahagian tengah jalan pun ada bas jugak! aiyayaaa.

Then ternampak bayang bas 5800 tapi dia ada dekat the other side. Lalu kerana rasa tak menyabar kitorang masuk balik dekat Exit 6 then keluar dekat exit on the other side of the road tu. tak ingat Exit berapa. exit 7 kot? Tapi tunggu tunggu then bas 5800 takde la pulak. lorh? lepas tu terasa nak tanya orang tapi takut kalau dia reply aku tak paham apa dia cakap :/
Tapi macam tak boleh jadi so lepas tu aku just buat sergahan rawak dekat sorang kakak korea. Aku cakap broken korean la gamaknya tapi sebab akak tu paham maka aku bersyukur sangat. bantai la labu. lagi bersyukur sebab aku paham dia cakap apa. huahua~ malangnya, akak tu tak tahu pulak kat mana jadahnya bas 5800 tu. choy.

tapiiiiiiiiiii, kitorang tiba tiba terrnampak bas 5800! dia stop dengan bahagian tengah jalan. yeay happy di situ! tapi, tapiiiiiii lagi! kerana tak-tau-lah-sama-ada-excited-or-kelam-kabut, kitorang boleh pulak turun balik dari exit 7 then naik dekat exit 6 to cross the road. dangg! padahal tak ke boleh je lintas jalan dari exit 7 tu? (-____-")


-tempat tunggu bas 5800 adalah kat tengah tengah tu. ni ambik dari Exit 7. jalan ni sebenarnya sangat besar and banyak lane. dekat sebelah sana bas tu ada jalan 3 ke 4 lane lagi.
Lotte World sebenarnya cuma beberapa langkah dari sini je. If you see that magician cartoon board, dekat dekat situlah entrance Lotte World.

ok,yang penting lega dah dapat naik bas yang betul >.<
but what we didn't know is that the journey took almost 1 hour, the road berlingkar lingkar and i think it's the driver that made the journey super crazy weng wengg. dia drive macam bawak roller coaster >.<

and akhirnya, against all odds cececeee, kami sampai jugak dekat bus stop Everland.


from the bus stop, kita kena naik pulak shuttle bus to Everland. hell yeah, everland terbukti memang super jauh and hulu. And u can feel the different sebab udara dekat situ memang fresh and bersih.

Finally!;




Entrance fee to Everland is 40,000 won for adult (+-RM112), tapi for foreigners dorang bagi discount.
Last May masa aku pergi, kitorang bayar 37,000 won sorang. sekarang dorang ada promotion yang lagi best untuk foreigners which is 32,000won je.
refer dekat sini untuk discount and kindly print the coupon and bawak masa nak beli tiket:

Sebenarnya dekat sini ada lagi satu attraction yang best which is Caribbean Bay. Yang ni more to water theme park tapi kitorang tak pergi sini sebab tau we wouldn't have enough time to treasure both places in 1 day + entrance fee to caribbean bay ni lain pulak. *cannot cannot*





Everland ni memang besar! It's divided into 5 parts which is Zootopia, European Adventure, Magic Land, American Adventure, & Global Fair.
So it's advisable to go get a map once you entered the park. Kitorang pun siap dah tanda bagai dah tempat yang kitorang nak pergi, game yang kitorang nak main. Of course la kitorang nak main game yang mencabar kan konon2 nya we are adult enough to go for that games. Zetty tak berminat dengan game2 macam tu so kitorang berpecah sekejap. Aku tak tau lah mana dia pergi sorang sorang tu.

So game first yang kitorang try was this;


Double Rock Spin.
Apa yang rock sangat apa yang spin sangat la kononnya tertanya tanya dalam hati ni before naik benda ni. Before naik rasa cam biasa je benda ni. sekali dah naik, tu dia. keluar jeritan betina di situ. Batang kayu biru tu dah memang berpusing 360degree. satgi dekat seats' row tu pun dia pusing 360degree!  lepas tu terasa macam lama pulak dia pusing pusing tu kan. putus nafas sekejap T_T

Tapi dah lepas naik benda ni, kitorang still bersemangat waja lagi kononnya. Jalan jalan kejap nak hilangkan pening then kitorang try benda ni pulak;


Rolling X-Train
which lepas tu kitorang sume taubat dah taknak main apa apa lagi T_T
Roller coaster is the thing that i like the most kalau pergi mana mana theme park tapi lepas naik benda ni terus aku putus asa cehhhh putus asa la pulok.
rail dia sangat short sebenarnya tapi dia punya kuasa inersia tu adalah super %!&%(!!)! like everytime dia bergerak kiri kanan atas bawah berpusing suma kepala aku terhantuk sekali dekat seat. dah memah taubat la lepas tu. poneng kepala den haa.
but still ada niat nak main T-Express



 T-Express nun di sana


rasanya kalau pergi Everland better naik T-express ni sebab ni antara attractions penting.  it's the steepest wooden coaster in the world and it took 2 minutes for one complete ride. yes 2 minutes of nyawa hujung tanduk. and yes you read it right. landasan dia buat dari kayu. 
tengok ni;





ok ni bukan video aku la of course.

So da lepas naik rolling x-train yang pening tu, kitorang just browsing around everland tu.
FYI, design design dekat Everland ni semuanya comel comel belaka. Even dustbin pun. macam kat bawah ni.


pink!
like seriously..cute!



Go Africa ni termasuk dalam area Zootopia kot? lalu je depan ni.




Then bila kitorang sampai kat satu area ni, dorang tengah buat musical performance. tapi tak faham sepatah haram pun la sebab dia speaking korean (>.<) tula dulu masa kelas korea aku menghafal untuk test je. lol.

Lepas tu kitorang sampai dekat Four Season Garden. Aku pun tak berapa sure apa yang 4 season tapi aku rasa design dekat sini bertukar ikut season. Masa aku pergi korea tu it was spring so tempat ni memang cantik di decorate dengan bunga bungaan. Siap ada maskot bees lagi.



It was afternoon by the time kitorang habis round so lepas tu kononnya nak mencari makan la. Lapar tak hengat ok. Kitorang try cari all the possible restaurants dekat dalam Everland tu yang takde jual pork or just seafoods semata but then it wasn't our luck sebab semua targeted restaurants adalah tutup. dol.

last last kitorang tried our luck pergi Holland Village which ada few stalls dekat situ. Tapi takde luck jugak. Oh ada fish n chips tapi aku taknak. boleh? dah lah susah nak cari makanan pastu boleh nak demand taknak fish n chips pulak kan? lempangkan aje la gamaknya.


So kitorang just minum air and beli pretzel & churos je for lunch T_T
dek kerana lapar tu jugak la aku terpaksa batalkan niat nak naik T-Express sebab tak larat (T____T)
now i regret it so much sebab rasa rugi gila tak try benda tu. kat malaysia takde. :/


Begitulah kisahnya dekat Everland.
We leaved the park at 3 something and this time kitorang took bus 1500-2 to Sadang station sebab kitorang nak pergi Itaewon.
yes pergi itaewon untuk mendapatkan daging halal lepas seminggu tak makan daging.

We found the restaurant which actually served buffet at a very reasonable price, but then we decided to go to Itaewon mosque first for zuhur and asar prayer.


Oh about the restaurant, daku tak ingat nama dia.
The foods were ok tapi aku tak tau kenapa aku tak makan banyak.


the only picture i took in the restaurant was this woman statue. boleh?
bukti kelaparan tak hengat.
zzzzzzz.

malam tu kitorang just buat aktiviti jalan jalan bebas sambil menghabiskan duit. teehee~

2 comments:

  1. wahhhhhhh.. dlm angan2 jela e'in dpt pegi sini..

    ReplyDelete
  2. bile la duit yg kumpul ni ckup nk g sna.. ;)

    ReplyDelete

Ads Inside Post