19 February 2013

Boracay Island Vacation; Day 2 Part 2 - Crystal Cove Island



Ok, lepas setel helmet diving, we straight away went for Island Hopping.
Oleh sebab kitorang took the private tour package, so there're just us in the boat.
As I mentioned in the previous post, harga for private tour island hopping is 1,700 peso which memang jauh lagi mahal daripada normal tour (just P700).
But of course there are advantages for this kan. kalau tak sapa nak bayar mahal2 >.<

>>tour guide akan ikut preference kita, bila nak buat tour semua tu(ni generally untuk semua activity la)
>>Lunch is provided for island hopping. Bezenya for private tour, dorang akan prepare dishes ikut preference kita jugak. kalau tour biasa dia akan masak just anything, buffet style tapi pork pun ada so kasihan la kita tak dapat makan nanti. Basically private tour memang sangat2 sesuai for muslims sebab you can even request apa yang you nak. Mostly dia akan prepare seafoods. And to be honest, lunch kitorang on that day memang tersangat awesome!
>> Tour guide akan jadik personal photographer. So sebenarnya since the first activity memang camera aku dekat wanitto je. Kalau ambik general tour memang takde la personal photog kan? heee~

Ok sambung cerita island hopping.
First tempat yang kitorang pergi was Crystal Cove Island. Dari station 3 in Boracay Island to this place takdelah lama sangat. Just 20 minutes je camtu (p/s: boat kitorang dapat masa tu adalah sangat slow T.T).



Crystal Cove Island ni dekat south Boracay. Nak masuk situ kena bayar entrance fee 200 peso.
Ok, bawah ni 3D map Crystal Cove Island. That day kitorang buat tour pusing satu island tu. Tak besar mana pun tempat  ni tapi penat lah jugak nak pusing. haha.








FYI, dekat island ni ada 2 caves. Aku tak sure apa nama dia sebab dorang just letak sign 'Cave 1' dengan 'Cave 2'. So we named them Cave 1 and Cave 2 jelah ok?

Cave 1
Nak pegi cave ni kena masuk dalam satu lubang bertangga.


pinjam wanitto jadik model kejap. heh~





Cave 2
Nak pegi cave 2 ni gaya dia macam ber-treasure hunt sikit. Kena lalu dekat lubang yang ko boleh takat membongkok je kalau nak gerak dalam tu. -.-"




Lepas tu dah jalan2 sampai satu tahap kitorang dah malas nak jalan lagi sebab LAPAR!!!!! (-.-")
Wanitto sangat memahami so dia terus bawak kitorang pergi dekat dining area, which our meals dah ready atas meja dah! Kat situ ada few outdoor tempat makan tapi sayang nya semua yang betul2 by the sea dah penuh. Kitorang duduk dekat tempat yang tak-berapa-nak-tepi-laut-sangat tapi still boleh feeling2 sebab ada angin sepoi2 bahasa.

Ok marilah kita usha lunch on that day.



Ketam masak sweet sour



Ikan & Udang & Sotong bakar cecah cili potong bawang




Oyster bakar



So now faham tak bila aku cakap lunch kitorang haritu memang awesome? Seriously. Makan macam bos!
Size ikan, udang, ketam, sotong tu adalah besar and memang too much for us 3 to finish them all.
Ajak wanitto makan sekali tapi dia taknak pulak T_T then terpaksa lah rela dalam rasa bersalah tak dapat habiskan semua.

Setel makan, kitorang gerak keluar dari crystal cove. Cadang nya patut pegi snorkeling dekat Crocodile Island.
Time tu kan dah lepas makan kannn jadik paham2 lah..ngantuk!
Sempat tidur dalam bot pastu bila bot terhentak ombak terus aku sentap terkejut.

Then kitorang tak pegi crocodile island tapi stop kat satu area ni for snorkelling.
Aku tengok ombak macam kuat so memang takde nak pikir dua tiga kali, terus geleng kepala taknak snorkelling.
Suka pantai tapi takut laut. puiiiii.



Mampu ambik gamba camni je. Tu pon senyum fake gila. Pastu bot bergegar kena ombak terus aku cuak -.-"
Zetty je yang turun snorkelling. Tapi tu pun sekejap je sebab dia kata tak banyak ikan.

Lepas tu kitorang stop dekat Puka Beach. Puka beach ni dia dekat north Boracay. So that day kitorang sebenarnya pusing satu boracay jugak la sebenarnya.




Puka Beach sangat2 lawa! And it's more peaceful there to compare with white beach. Cuma haritu kitorang dapat stop kejap je. sobs. Tapi boleh je kalau nak pergi sana sendiri. Naik tricycle je~

Petang tu kitorang lepak2 tepi white beach tengok sunset sambil er..picnic ke? Beli mushroom pizza dekat Yello Cab tapi it's not up to my liking ~.~
Anyway, the view was really superbbbbbb :')




sangat cantik! heaven on earth :')

Malam tu oleh sebab kitorang tak lapar, so kitorang skip heavy dinner. Duduk lepak dekat Dulcinea Cafe sebab kitorang nak tengok satu band ni perform. Suara vocalist dia sangat sedap! And sambil2 tu cuci2 mata sekali la. Eh? Hiks!




Day 2 Expenses:
Crystal Cove Entrance Fee: P200
Misc (foods/drinks): P352
Total: P552

1 comment:

Ads Inside Post