23 May 2013

PTD Exam


masa mula-mula dapat tau that i was selected to sit for PTD entrance exam, memang tak tahu nak rasa apa.
Exam was on 13th Apr, dapat tahu from sms on 10th Apr. (-.-!)
bila search from internet and also asking from friends yang pernah sit for the exam, they all said 'PTD exam susah woiiiiiii'
ngaaaa jadi how ni how???
then many of people suggest baca buku Malaysia Kita (?) which consists of 500+ pages.
Memang impossible la nak abiskan baca buku macam tu in 3 days (-.-")
So solution that I have masa tu was to asked from friends apa possible questions yang keluar, the topics covered etc.
lepas tu gigih search dekat internet la.
National Key Result Area, Wawasan 2020, Gagasan 1Malaysia semua tu lah.
Selama ni tak pernah ambik tau sangat pun pasal benda2 tu tetibe jadik gigih print out anything that I think possible to be questioned.
They are 4 sections in the exam.
Section A: General knowledge. (45 minutes)
memang betul-betul general. Basically if you are type of person yang ikut perkembangan semasa negara, it would be no problem. I dont even know how to describe macam mana soalan yang dia tanya in this section sebab tak ingat ponnnn (>.<) Agak kantoi jugak dekat section ni (T_T)
Section B: Mathematic. (45 minutes)
The section that I love the most sebab suka math katanye hahahaha~
Soklan dia ala-ala macam math moden form 4 form 5 dulu. median, mod benda benda ni banyak cover.
But.......you are not allowed to bring in calculator so basically everything memang kena kira sendiri la. Otak memang betul betul kena functioning and focus.
Section C: Malay essay. (1 hour)
There will be few topics given, and cuma kena pilih 1. I think mostly yang kata section ni susah bukannya sebab soalan dia susah, but it's because the idea didn't come right on the time when u need it the most. Sebab kalau takde any topics yang you rasa you faham but you have the idea nak tulis apa, at least boleh goreng lagi kan?
I remember the topic I choosed that day was something related to Gagasan 1Malaysia. bila dah half way tulis baru rasa apa yang aku tulis tu macam tak betul. tapi kalau buat soalan lain memang confirm tergantung tengah jalan so aku just proceed jela.
all I know about it was just the definition of Gagasan 1Malaysia and the rest, goreng sajo (T_T)
Section D: English essay (1 hour)
Sama je macam section c cuma this time in english la kena tulis. The topic I choosed that time was 'factors that contribute to job satisfaction'. not that difficult pon betul tak? cuma part nak elaborate nak bagi dia jadi proper karangan tu yang payah sikit. berkurun dah kot tak tulis esei. (T_T)
but an advice to anyone yang akan sit for PTD entrance exam; jangan gabra. jangan cuak. try to be calm as much as you can. :)
please come with at least a lil bit of knowledge. takpe, sikit pun takde hal la. it will help a lot. insyaAllah.
and for essay as well, kot ye pun dah tinggalkan high school kan, jangan la lupa basic nak tulis karangan.
introduction(1)- contents(3-4) - closing (1)
So that's it.
After all, the result depends on your effort and of course, your rezeki la.
and most important thing, takde susah sangat pun exam PTD tu. betullll tak tipu. tapi memang kena usaha! :)

3 comments:

  1. good luck.. :) dh dpt result lum?

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank u~
      baru cek td..alhamdulillah :'D

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete

Ads Inside Post