12 June 2013

Perhentian Island 2013

So we made it to this island (again for some people :D)!
the initial plan was to ride a bus from KL to kuala besut but one week before the trip, we realized that the buses' tickets were all sold out!
kalut gila. lupa it was almost the end of school holiday so that might the reason why bus tickets had become like pisang goreng panas. or whatever hot. (amende nih?)

finally we went there by driving. 6 pax in a car. gigih tak gigih? nasib la masing masing slim *cough*
lepas tu dengan tak berapa sure dengan jalan nya lagi.
KL-Kuala Terengganu takde prob la. Bila sampai KT memang refer dekat signboard + waze + keyakinan.
Siap bole pusing-pusing dekat satu roadboard ni sebab tak sure nak masuk jalan mana.
da la roundboard sekangkang kera je pun. macam kebangangan jugak la pusing2 dekat situ.
mujur takde kereta je sebab dah pukul 3 ke 4 pagi. lolz~
yang penting alhamdulillah selamat sampai dekat jeti kuala besut.
selamat breakfast semua then finally the 9 hours journey was paid off when we arrived at this beautiful island of perhentian.

this time pergi pun ambik pakej dengan Lovely Travel & Tours (Greenleaf).
just before pegi ni ada drama hampir kena tipu dengan beruk tak guna. puiii. nasib la dah pernah ada pengalaman ambik dengan Greenleaf ni so memang tak payah nak ingat kitorang bodoh la kan.

Btw, ambik pakej sama dengan last year.
3d2n Perhentian, Lang Tengah, Redang.
Stay pun dekat Coral View Island Resort

Kitorang book 3 rooms. Tapi mula2 sampai 1 bilik je yang dah ready. Baru pukul 10 lebih pun masa tu. So hotel bagi kunci bilik tu dekat kitorang. jadik la. At least boleh letak beg and rehat kejap.

-view from the room-

then duduk2 makan mengarut semua, lepas tu ada yang tidur kejap.

tak lama lepas tu kitorang turun dekat pantai depan tu. main main air.







around pukul 2 tu kitorang ada snorkeling trip so before tu haruslah isi perut dulu kan. lapar ok!


makan dekat resort punya restaurant je. Restoren Sri Tanjung.
harga tak murah, tapi tak melampau la kot.
nasi kat atas ni aku lupa dah nama dia tapi harga dia dalam RM12. Nasib la sedap woih.

So petang tu pergi snorkeling.
Ada 5 points tak silap.
Point 1 tu tengok giant oysters. Dekat dengan Long Beach je tempat oyster ni.
Memang besar la pun. Ada la macam saiz netbook aku ni kalau tertutup. ke besar lagi sebenarnya? :O

Lepas tu pergi baby sharks point.
Tapi hampa sikit sebab takde sharks pun.

Then turtle point.
turtle point ni dekat je dengan coral view, tapi belah pantai depan Perhentian Island resort (PIR dekat sebelah Coral View)
Mula2 ada instructor bagitau jumpa penyu punya location so gigihlah masing2 berenang.
tapi takde pulak lepas tu. Penyu dah lari kot. Hehe. aku tak turun pon masa tu.

Dah lepas tu pergi Perhentian Island Marine Park.
dekat sini takde benda yang extravaganza sangat kott.

last sekali for that day pergi satu lagi area for snorkeling.
Tapi air dekat situ agak tak jernih. so nak snorkeling pun tak bape best.





Malam tu kitorang dinner dekat Mama's Cafe.
Aku makan bihun ladna tapi aku tak larat nak habiskan sebab mengantuk gila.
mengantuk yang pesen macam makan ubat tidur tu. seyes takleh bukak mata (-____-)

The next morning, we off to Redang Island!
The first point was  baby sharks point.
kat sini memang puas hati kalau nak tengok baby shark sebab agak senang nak cari dorang.
just aku rasa this time coral dekat redang macam dah tak berapa colorful sangat.
Ke cane?

Tak lama lepas tu kitorang gerak pergi Redang Island Marine Park.
Kat sini memang solely untuk snorkeling, and lunch jugak.
Sampai2 tu memang makan dulu la.
Picnic style, makan nasi minyak. sedap!




Lama jugak aku rasa spent time dekat Marine Park ni.
Dah lepas tu kitorang pergi Lang Tengah Island jugak.
Kat sini memang seyes seronok.
Air sangat jernih.
Senang je nampak ikan.


Balik tu, singgah dekat satu tempat ni.
Lupa nama dia tapi dah area perhentian besar dah.
Orang datang situ nak pekena air sejuk.
er pekena bukan minum tu. pekena siram!
memang sejuk pun. Maybe sebab air bukit >.<


tu dekat belakang tempat air bukit tu.
dulu simen2 tu takde. maybe nak kumpul air bagi bertakung kot.


Instead of turun dekat resort, kitorang mintak boatman turunkan kitorang dekat Kampung Nelayan.
Dinner dekat situ.
Just balik tu kena naik bot bayar sendiri.
RM50 satu bot lepas diskaun seploh hengget. sobs.
Padahal resort kitorang dekat seberang je.
apakan daya, boatman kitorang bukan the same boatman macam last yearr. kalau tak mesti free. siap dia yang bagi idea suruh dinner dekat kampung nelayan. ada lah terjumpa boatmen kitorang tahun lepas, tapi dorang memang tak handle kitorang this year T_T





So itulah dia kisahnya pegi Perhentian this year.
Rasa macam refreshing sangat jumpa laut.
Next time kalau ada rezeki pergi perhentian lagi aku nak stay Perhentian Kecil pulak.




4 comments:

  1. memang terasa sangat best bila dapat bercuti.

    lebih2 lagi dekat tempat2 macam nie... tenang je kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes sangatttt. lain sangat feeling die bila ade kt cni. aman je~

      Delete
  2. Non stop your beach retreat ek? From Boracay all the way to Perhentian Island.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, i must love beaches that much la kan smpi pegi pntai je memanhang :p

      Delete

Ads Inside Post