23 September 2013

Korea 2013; Hello Abang So Ji Sub! Eh.

phewww~
selamat lagi sekali trip to Korea. Few people keep tanya aku kenapa Korea lagi. Why? Tahun lepas korea. tahun tahun tahun lepas korea jugak. why? Er, to keep it simple,,,biar aku tekan kan di sini. -> Just because<- Takde specific reason untuk aku but I find it comfortable travelling around korea. Aku ada matlamat nak abes pusing korea even dalam malaysia ni pun belum khatam. Duh.

Departed dari Malaysia on 12th Sep night by Malaysia Airlines. Untung kali ni beli tiket dari MAS rm502 return. wait what?? 502? yess 502! Beli time MAS tak sengaja terbuat 'super sale harga runtuh' bulan 5 aritu. hahahahahahaha.
Panjang ceritanya. nak di pendekkan anggap jela masa tu ada technical problem kot, MAS tak publish surcharge sekali dalam harga tiket tu. Sale hanya berlangsung selama 4+ jam je. Lepas tua harga tiket kembali ke normal sale price. hewhewhew~ Anggap la itu rezeki ;'D

Actually, dalam trip ni ada 4 orang gadis yang comel2 (puiiiiii muntah pink). Tapi aku dengan zetty je yang terbang on 12th. Lagi 2 orang terbang the next day on 13th.

Sampai at Incheon Airport around 7 in the next morning. Mase baru landing tu dah nampak dah rintik rintik hujan jatuh dekat cermin tingkap flight. Tsk. Cold welcome nampaknya Seoul jumaat tu. But since nak transfer dari airport tu takde nak redah2 hujan, so everything was still cool la masa tu. Settle immigration, pick up luggage, setel business dekat toilet, topup tmoney then kitorang terus off pegi AREX dekat underground.

Tempat di tuju was Hongdae Station. Best part was kitorang tak payah tukar2 train sebab AREX memang stop dekat Hongdae. hoyeahh~ \o/ Dari sini kitorang terus nak cari our hostel. But since Seoul menangis sambut kitorang kan (read: hujan lerr), agak mencabar jugak nak berjalan. Keluar dekat exit tengok dah rintik-rintik sikit but still okay nak jalan mengangkut luggage. So kitorang selamber la jalan kan. Mana tau dia takde warning guruh ke kilat ke tiba2 terus hujan lebat! Belum separuh jalan pon woi! Cesss. So masa tu kitorang decided nak stop dekat one cafe ni, Travel Maker.


Dari dalam kitorang buat analysis (puii), hujan tu memang pesen takde warning. Dia ikut suka hati nak lebat ke slow ke. So after setengah jam lebih camtu, kitorang tengok hujan dah stop. Tinggal rintik2 kecik yang kau boleh abaikan je masa tu. Then kitorang decide nak terus jalan. Again...aku rasa hujan tu sengaja nak main2 dengan kitorang. Elok je kitorang jalan dalam 100m, satgi dia lebat semula! ㅠ_ㅠ oh whyyyyyyy~~

Guesthouse dah dekat pun masa ni tapi serius hujan lebat gilos. Ni tumpang teduh dekat depan convenient shop apa ntah. tsk.

Masa tu memang lebat yang cannot go dah. Terpaksa stop ntah dekat mana2 ntah. Tapi against all odds akhirnya kitorang sampai dekat guesthouse. Luckily staff bagi kitorang check in terus even masa tu baru pukul 10 lebih. Dia kesian tengok kitorang basah agaknya ㅠ_ㅠ
masuk bilik terus punggah semua barang dari luggage. Keringkan bag. Bilik tu sekelip mata memang dah serupa tongkang pecah. Tsk.

Btw, we stayed at Twin Rabbit Hostel for 1 night.

hari tu memang heaven hujan2 duduk dalam bilik, baring2, aku siap sempat tengok The Master's Sun satu episod lagi. kih kih. Takde rupa travel langsung ini macam.

Petang tu around 2pm kitorang decided nak keluar, since the weather had become a bit better. Ok ngantuk. To be continued la jawabnya~

Oh did I say that I met this handsome ahjussi? Ngahahaha~

4 comments:

  1. waaa.. best betul melancong. jauh tuuu.

    ReplyDelete
  2. Envy u walau aku pun baru ke sana last June! Hi-five lah kita sebab aku pun memang ada hajat nak ulang alik Korea every year. Gitu kan. Dah rupa mcm kampung sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha i tot u will be going there again soon, no? bole la, kampung no. 2 la tuu. hahaha~

      Delete

Ads Inside Post