24 October 2013

Korea 2013 (Jeju); Sangumburi Crater (산굼부리)


When we arrived at this place, it was way passed 5.30pm. Although the place is operated until 6.30pm but last admission of the day adalah lebih kurang 30 minutes before that.
Lepas tu kitorang tak sembahyang lagi pulak. (T__T)
It took us another 15 minutes to perform our solah.
In case if u wonder kat mana kitorang solat; dekat parking space sangumburi crater tu je.
Bagus jugak sebenarnya kitorang sampai lambat masa tu sebab orang dah tak berapa ramai and parking lot tu pon tinggal berapa biji kereta je ada (~3~)

So lepas setel solat, we sort of selamba je pergi to the entrance. The admission counter dah tutup pun sebenarnya.
But I guess it was our luck that day as there was this Korean couple which just arrived jugak.
They talked to the ahjussi yang jaga kaunter tu. Mula2 aku tengok ahjussi macam tak nak bagi masuk but gua tak tau la apa yang terjadi sebenarnya but last2 ahjussi tu kasi je masuk. Heh~

Btw, Sangumburi is another volcanic crater located in the southeast side of Jeju city. Tapi crater kat sini tak berapa obvious macam crater sangat sebab it's a bit flat, lepas tu pulak dah tumbuh pokok2 renek pun dekat kawah tu.



What makes this place looks so gorgeous is because of this vast flame grass field yang ada along the way to the crater.



Sumpah cantik weyh. Tapi kalau korang rasa macam bese2 jeeeee, tu sebab aku la yang tak pandai ambik gambar tu (ㅠ_ㅠ)




Aku percaya view adalah lebih awesome masa matahari tegak atas kepala.
and betul2 cool and awesome bila flame grass tu dah start kering and kaler tuka jadi brownish gold.
masa late autumn to winter la tu kot?



the crater

the crater
i'm a bit disappointed sebab tak dapat ambik gambar crater ni in panorama mode. 
lupa kekdahnya. dol sangatt -_-





Anyway, tempat ni sebenarnya adalah luasss.
Ada few bahagian which obviously, kitorang tak dapat cover semua la as it's already getting dark masa tu.


this can be another perfect location  for baring2 tiarap2  sambil pose for the camera >.<

and there's a deer at the crater! standing high up on the stone. 
not sure what he did there.
they said it's been guarding the crater area for a longgggg time.
wuwuwuwuwu.....




lolz.
it's just a statue actually.
a stone deer.
hehe!




oh..and not sure what's this girl doing either.
tetiba je pose macam tu. maafkanlah beliau.


ini....signage to toilet yang macam comel. hehe. random sangat nii

Entrance fee: 6,000 won

2 comments:

  1. Envy with all your beautiful pictures. Love the tone, the composition, the subjects and everything related to a nice photos! Amazing as always.

    ReplyDelete
  2. ok kami tak tahu pasal tempat ni.. ok ok... ini dah menimbulkan satu perasaan yang amarah ni XP xpe hafiz ada next time kita jelajah jeju ni cukup2.... btw Suraya.. you pictures are fantastic!

    ReplyDelete

Ads Inside Post