17 October 2013

Korea 2013 (Jeju); Seopjikoji (섭지코지)


Seopjikoji is a coastal trail that offers scenic views to the visitors, and located just 5~10 minutes drive from Seongsan Ilchulbong. So antara Seongsan Ilchulbong dengan Seopjikoji ni, nak pegi mana2 dulu pun tak kisah......kot.
Macam kitorang, pergi Seongsan Ilchulbong dulu la. Lepas tu baru pegi sini.

Masuk sini adalah percuma~ Just kalau drive, kena bayar 500 won (last year macam bayar 1000 won je?) for parking fee. Itu sajo.

Other than its beautiful view, Seopjikoji ni was famous for being a filming location for drama 'All In'. Cerita awal tahun 2000 kot ni, dan aku adalah tak tahu cerita tu hehh. Tapi ada satu soundtrack dalam cerita tu yang aku suka. 'Just Like the First Day'. Park Yong Ha yang nyanyi. Punya la suka lagu ni kononnya, padahal singer tu memang aku tak kenal. Sampai la awal tahun haritu, baru aku tahu singer tu dah meninggal sebenarnya. Commit suicide. (-____-") why la. Suara sedap. Hensem pun hensem. Satgi bunuh diri. Rugi rugi.....Dah la lelaki memang dah kurang kat dunia ni (eh). Nak lagi best, singer tu was a bestfriend to So Ji Sub! Apa? Tak kenal So Ji Sub? Ahjussi?

ni la ahjussi kita.. hahahahaha jangan carutkan please ;p


Okay, macam dah melalut ke laut sangat ni. Kita kembali kepada cerita Seopjikoji ye rakan2. (^___^")

So kisahnya, sampai sini dah tengahari buta dah. Terik weyh. Seyes. But think positive sedapkan hati kata it was good for beautiful pictures. cecece~ Lalu kitorang pun redah jela terik2 tu jalan dekat Seopjikoji.




The church above is known as All In House. Kat situ lah most of the shooting scenes for that drama took place kot.



Jadi final destination kita pada hari tersebut was that light house nun jauh di sana tuuuu. Wahhhhhh. Final destination katanya. Macam kalau pergi dah tak boleh balik terus dah (@_@)

Walked half way along the coastline and we took a rest at a random place. Travel dekat Jeju memang banyak berjalan je. Pancit tak pancit jugak lah.


Tapi...tolonglah hadap muka pancit ni sekejap (T__T)

By the way, Seongsan Ilchulbong can be seen from Seopjikoji!

Seongsan Ilchulbong from a distance ;)

Then we continue walking,


And finally we arrived at the lighthouse~~


A view from the lighthouse

And some random pictures. hehe!

And more randomness. Hee!

I would recommend this place to everyone that planning to come to Jeju. Just walk slowly and steady, and enjoy the surrounding views. I'm sure you can feel the satisfaction. :)

3 comments:

  1. Lighthouse tu kalau sis nak gi...just because of Iris. Diorang shoot kat sana gak. Hunting drama locations sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha seyes mmg hunting tmpt2 shooting drama nih. but anyway best je g cni. bole njoy d view skali. cantik~ :)

      Delete
  2. oklah x nak baca dah la... your picture are way better than mine.. T__T *Jual kamera* haha...

    ReplyDelete

Ads Inside Post