09 September 2014

Eat.Pray.Love - Bali




Bali is wonderful.
From the past experiences I got in Jakarta and Bandung, bali has changed my perceptions about Indonesia.
Most everything was fun there.
Yes, it's still not-everything-wonderful because the traffic is still blergh; The least favourite experience in Indonesia.

But we got to learn few things which is interesting from our drivers.


----------------❤❤-----------------

- 80% (or so) penduduk bali beragama hindu, tapi nak differentiate their religions if be based just on looks adalah sangat susah.

- But then, asking someone a direct question of 'Engkau ni muslim ke?' etc adalah dikira sebagai offensive. Soalan berkaitan agama sembahan seseorang adalah isu sensitif dekat sana. Kena gunakan soalan yang lebih halus and indirect like 'Sorry nak tanya, engkau makan babi tak?'. Gitu. Rasanya kalau dekat malaysia tanya directly apa agama orang tu adalah preferable daripada kena tanya soklan yang later tu dak?

- Masyarakat hindu di bali mengamalkan sistem kasta. Brahmana, Satria, Waisya, Sudra. Biasanya bila orang yang baru kita kenal bagitau nama, kita akan tau if they are hindu or not, and secara tak langsung tahu dorang tu anak ke berapa (usually for Sudra). Sort like last name la kiranya. Contohnya bila kita jumpa someone ni, dia kenalkan diri dia as 'Wayan'. So you can conclude yang dia hindu + he's a first child dalam family for group Sudra. Kalau tak faham boleh la try google 'sistem kasta hindu bali' etc. hehe.

- Perkataan 'seronok' membawa maksud 'seronok yang lucah' (generally in Indonesia), so avoid using that word with locals. kalau ada locals tanya 'seronok ggak di sini etc' ko jangan jawab 'seronokkkkkkk' dengan gembiranya sebab nanti kena bahan tak pasal2. lol.

- You do know BOMBA, right? Yes that bomba a.k.a fireman. But do you know what BOMBA stands for? Guwe baru tahu. Tu pon tahu dekat bali (-__-") Bomba means 'Bahagian Operasi Mencegah Bahaya Api'. ZZZZZZZ lepas 26 tahun hidup why whyyyyyy? Er, is it just me yang baru tahu? hurm.

Anyway, I hope to write more about bali, but later la kot, bila mood datang.
Maklumlah, orang busy (dan malas menulis) la katakannnnn (ㅠ___ㅠ)





3 comments:

  1. Dengan rasa rendah diri, angkat tangan sambil tunduk...after 32 years if existence baru tau apa makna Bomba. Why?$?!?!?!?

    Ive been to Balo twice. And both times sangat migraine xhengat sebab the long journey. Naik bukit & jammed bagai. But yes, I do enjoyed Bali nonetheless. Seronok. Erk?!?

    P/s Buat entry pasal Anomali Cafe juga please. Hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. why sis whyyyy???!? haha sadisnye kite sume ni. ingat bomba kate name khas so xde meaning behind it la tsk.

      kesiannya migraine! lps tu trafik bali mmg x mmbantu ar. drpd migraine bole trus pitamm! hehe.

      p/s: er tapi kannnn kite x g anomali cafe dkt bali! yg dkt jakarta tu pon nnt la kte try buat. hehe

      Delete
  2. JM saya pun dah 31 tahun baru tahuuuuu.... T__T

    ReplyDelete

Ads Inside Post