18 April 2014

Sabah - Rumah Terbalik, Tamparuli



Our journey today will be to Kundasang.
Tapi before bertolak, kitorang pergi breakfast mi sup ikan dekat Madam Ing Fish Noddles. Lol nama kedai terpaksa google sebab memang naharom nak ingat T_T
First time makan sup ikan seumur hidup, seriously.

Fish bihun soup, RM6.50 (ke RM7.50 eh? hahahaha)
Sedap. Dan banyak. Gigih nak habiskan.

Ada version yang letak susu cair. Itu adalah pelik pada pengamatan seorang Suraya tapi member ambik yang tu. Terlupa nak rasa so cannot comment lor. Hehe.

Lepas makan tu gerak la terus kan. Tapi terus tak terus jugak sebab tiba2 termasuk satu pet store dekat2 dengan kedai Puan Ing tu. Lepas tu aku siap beli susu tepung dengan toy lagi untuk kucing dekat kampung. Kelas kau datang sabah beli susu kucing. Dah kenapa? (T__T)



So masa otw tu, kitorang stop dekat Rumah Terbalik, quite a famous attraction since it's located along the main road to Kundasang.
It's the first ever upside-down house in Malaysia (and even in South East Asia) and among the 5 in the whole world.
There will be a tourist guide mengiringi and giving explanation masa masuk rumah tu, but honestly, I didn't listen much to what she explained. Heee. Btw, taking picture inside the house is prohibited!

Anyway, the original Upside-Down house, which is the owner's house, is located in Kota Belud. Hehe tu je info yang lekat dalam kepala aku.

After a quick tour inside the house, visitors can enjoy some of the upside-down decorations outside the house. The toilet, the gardening area, and the car garage together with upside-down kancil.
Dekat luar ni boleh ambil gambar :)

Taman bunga terbalik hew hew~


Toilet


Si kancil yang konon camouflage jadi ladybird. Haha


Ouww nombor plat Johor youuu. Hello orang kampung!~ *lambai2 tangan*


And then jalan nak exit tu jumpa corner ni;


ambik gambar dekat hand wash corner ni sebab area ni cantik. Tapi bila jadi gamba dia nampak macam minah2 jakun first time jumpa tempat basuh tangan (T_T)


Btw, ticket price to this place is RM10/pax. Overprice kot? Tapi sebab pikir dah datang jauh2 tapi tak pergi sini, rugi nanti.

For more info about this house, feel free to go to their website, http://www.upsidedownhouse.com.my/

10 comments:

  1. hi suraya….masa kami pegi dulu taman bunga terbalik blm ada. wondering how are u managed to snap toilet tu sbb dulu dorg xbagi snap photo inside the rumah….btw mmg rasa overprice sbb kecik & kejap je dah abis pusing kan tapi pelik punya pasai byr je laaaaaa. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe yeke? maknenye baru lagi la taman tu kot?
      tapi toilet tu dekat luar rumah la..sbb tu boleh ambik tu. jgn kate dulu pon toilet tu kt dlm rumah jgk?
      haaa mmg overprice kan..tp dah dtg jauh2 tak pegi kang rugiiii haha~

      Delete
  2. Eh dah ada taman bunga pula kat luar tu. Sis pegi aritu pun xde lagi. Fyi, the owner no longer own the house actually. Sabah Tourism dah beli if I'm not mistaken.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaaa mknenye mmg baru la kot ade taman tu?
      hooo yeke? hmmm rsenye sbb sabah tourism da beli tu yg mcm2 dia tmbh lg so bole jdik lbey interesting and worth it byr rm10 kot?

      Delete
  3. so rumah original kat kota belud tu...for real orang duduk or saja-saja bina ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah asal ex-owner mmg kt kota belud. rumah yg diduduki ex-owner la. sebijik macam yg ni tp xterbalik laaaa. rumah normal. ni tour guide tu gtau aku. kalu dia tpu aku, mknenye ak tpu ko la nih. haha!

      Delete
  4. eh lain dah skrg dripada last time dtg..
    tambah kat tempat basuh tangan..
    im just thingking until right now..
    kanapa plate kareta kancil tu..johor bkan sabah..ha..ha..
    kesitu plak :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha, mybe sbb dia da buat renovation a bit kot?
      haaa kan kan kan. tbe2 no. plat johor. mybe ade sejarah keta kancil tu. cinta tuan rumah yg asal berputik kt jhr ke cmtu. lol sukati je kua teori sndrk.

      Delete
  5. Lawa tempat ni, cuba try buang air pakai toilet tu hehehehe. Confirm stylo !

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buang air kat ctu kene belaja taktik cangkung terbalik ngan spiderman dulu la nampaknya haha!

      Delete

Ads Inside Post