18 February 2013

Boracay Island Vacation; Day 2 Part 1 - Parasailing, Helmet Diving

the first morning in boracay, semangat bangun pagi pagi.
tapi bangun semayang pastu tido balik la. hiks~
timing dekat sana sama macam malaysia, tapi dorang gelap lagi cepat pastu cerah pun cepat.
confuse okeh nak adapt.
pukul 5 dah subuh, around 6 dah start naik matahari..pastu kalau dekat KL 545 petang kadang kadang aku baru nak semayang asar, kat sana dah maghrib dah =O

hah,kalau korang pergi boracay and stay dekat area belah white beach, takyah semangat nak bangun awal sebab nak tengok sunrise dekat white beach.
matahari naik dari belah balabog beach which is dekat the other side of boracay.
tapi kalau tiba tiba bangun pagi then pergi dekat white beach pastu nampak matahari terbit, okay silalah tawakal.
nak kiamat dah kot tu >.<

our first activity pagi tu was parasailing.
tapi wanito janji nak datang ambik kitorang dekat hotel pukul 9, so around 8 macam tu kitorang turun breakfast dekat dining hall dulu.




so they have few units of these unique dining setting! gorgeous ok!~
and hmph..what do you expect..of course lah kitorang nak duduk dekat situ.
sampai sampai dining hall terus cop table dulu. dasarrrrrrr.






breakfast adalah buffet style. Takdelah super duper banyak choices tapi aku tengok menarik jugak lah semua.
Just kitorang memang tak boleh la nak makan daging segala.
So 2 hari duduk situ; roti, cereal, steamed eggs, steamed vegetables, fruits and some local kuih jela yang kitorang hadap. sobs.
Lepas tu pulak dah last day dekat Boracay Tropics baru tau yang actually kitorang boleh je request dekat dorang suruh sediakan seafoods for our breakfast!
Awat tak habaq awal2... redho je aku jadi vegetarian dekat hotel tu. T_T

naik bilik terus siap siap and 5 minutes before 9, receptionist called bagitau wanito dah tunggu huiyo punctual nya engkau.





so wanito setelkan semua dengan agent yang incharge parasailing and then kitorang naik bot pergi tengah-laut-la-jugak.



...ready to depart (-.-")



...and we were 'flying'!! seriau jugak aku time nih. acrophobia la katakannn T.T
tapi view sangat awesome. dapat tengok the whole Boracay yang cenonet tu :D

done with parasailing, kitorang went for helmet diving  a.k.a reef walking pulak.

ok dah nama pun helmet diving, so memang kena pakai helmet la.



helmet ni berat dia 37kg JEEEEE, bak kata encik instructor. -.-"
memang berat ponnnn. and tebal juga. >.< mat rempit patut pakai helmet ni untuk keselamatan berganda. *tibeh*
tapiiiii...bila masuk dalam laut tu berat dia tak terasa sangat punnn, kata encik instructor lagi. hoho.


..tumpang laluuuuuu~


before masuk laut tu instructor kitorang ajar lah camne nak guna helmet tu, and told us what we need to do once we get into the water...then ajar all the simple sign language that we can use with our hands.
sebab dalam laut tu memang naharom la nak dengar suara masing masing. kalau orang bercakap nanti kau nampak dia macam tv bisu je. lolz.



bismillah..! air tu sejuk gila! mungkin jugak effect sebab aku tak mandi lagi pagi tu kot. ahak~ shhhhh rahsia kerajaan tuh (-3-)

dekat dalam laut tu ada divers yang guide kitorang and dorang dah siap siap pegang underwater camera. so keluar la segala pose bajet photogenic puiiii. and dorang record a video jugak~ dorang ada ajar sign for picture and video. so kalau dorang tunjuk sign tu kitorang kena paham2 la either dorang nak ambik gamba or record vid. masalahnya aku bila dia tunjuk sign nak record video pun aku duk buat sign peace pastu duduk statik je. last2 bila tengok video tu alih2 muncul muka patung aku tengah sengih2 statik seminit (=.=)




fyi, harga yang kitorang bayar untuk helmet diving tu dah include fee for the softcopy pictures yang dorang tangkap banyak2 tu.
just, they need 1 day to process the pictures so kalau korang datang sini, jangan pulak bijak pergi reef walking on the last day (-.-")
infact nanti dalam agreement yang korang kena sign before join benda ni memang ada tulis siap2 'Please make sure that today is not your last day on the island' camtuh.
Kelass ko maen helmet diving siap agreement.


next activity, island hopping!

Tapi aku dah malas nak tulis. Sambung nanti lah eaaa hee~



3 comments:

  1. Berapa ye harga utk wat helmet diving tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. mase tu ambik package ade few activities included. tapi kalo asing2 helmet diving will be around 700 peso kot mcm tu.
      p/s: tu harge in 2013 la tapi =B

      Delete

Ads Inside Post